Κοινή Επίσκεψη Πολιτικών Κομμάτων στο Εργαστήριο της ΔΕΑ

Release Date:
Nov 05, 2015

(Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2015) Τα τρία Μέλη της ΔΕΑ και πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιστήμονες που εργάζονται στο εργαστήριο της ΔΕΑ καλωσόρισαν σήμερα εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Οι εκπροσώποι  ενημερώθηκαν για την πολύπλοκη διαδικασία του εντοπισμού, της εκταφής και της ταυτοποίησης των αγνοουμένων. Επιπλέον, τα Μέλη της ΔΕΑ  τους ενημέρωσαν για την πρόοδο που σημειώθηκε αλλά και τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ.

Η σημερινή παρουσία των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες, λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο επηρεάζει όλους τους Κύπριους και υπερβαίνει το πολιτικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ΔΕΑ είναι αδιαμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο δικοινοτικό πρόγραμμα στην Κύπρο, στο οποίο συνεργάζονται 80 σχεδόν  Κύπριοι επιστήμονες  και ερευνητές για περισσότερα από 9 χρόνια.

Το έργο της ΔΕΑ υπηρετεί πρώτα απ’ όλα τις πονεμένες οικογένειες. Στη σημερινή ενημέρωση η ΔΕΑ υπενθύμισε στους προσκεκλημένους της ότι παρόλα τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν τα πρόσφατα χρόνια, αναμένουν να εντοπιστούν τα λείψανα περισσότερων από 1000 Κυπρίων αγνοουμένων. Η ΔΕΑ ζητά τη βοήθεια τους για να εργαστούν ενεργά στις αντίστοιχες τους εκλογικές περιφέρειες, ώστε να βοηθήσουν να δοθούν νέες πληροφορίες σχετικά με χώρους ταφής. Τονίζουμε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την εξασφάλιση κρίσιμων πληροφορίων από τους μάρτυρες.

Επίσης συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση της ΔΕΑ, η οποία εξαρτάται, για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της, στη γενναιόδωρη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Μέλη της ΔΕΑ τόνισαν την ανάγκη και για τις δύο κοινότητες να αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των αγνοουμένων σε ολόκληρο το νησί.

Η ΔΕΑ επιθυμεί να ευχαριστήσει  τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη σημερινή τους επίσκεψη και υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή τους. Τέλος, τα Μέλη της ΔΕΑ θέλουν να ευχαριστήσουν την Πρεσβεία της Σλοβακίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση που διευκόλυναν αυτό το σημαντικό γεγονός.

Ανακοινωθέν ΔΕΑ 05-11-2015-file format pdf
Δελτίο Τύπου της ΔΕΑ αναφορικά με την επίσκεψη εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων στο εργαστήριο της ΔΕΑ